Loading color scheme

Beszoktatás

Szülővel történő fokozatos beszoktatás módszerének bevezetése a bölcsődei gondozó-nevelő munka egyik fontos feladata. A beszoktatás előtt a gondozónő a család otthonában találkozik először a gyermekkel, a szülő jelenlétében. Saját környezetében teremt kapcsolatot, ismerősként találkozik a gyermek a bölcsődében a gondozónővel. A bölcsődében a szülők jelenléte biztonságot ad a kisgyermeknek és megkönnyíti az új környezethez való alkalmazkodást.

A kisgyermek és a gondozónő között fokozatosan kialakuló érzelmi kötődés segíti a környezet elfogadását, megkönnyíti a beilleszkedést. Az első nap egy órát töltenek a csoportba a szülővel, majd fokozatosan emelkedik a bent töltött idő. A beszoktatás első hetében a szülővel együtt, a második héten már a szülő állandó jelenléte nélkül, de rövidebb és fokozatosan emelt idővel történik. Az első napokban a szülő végzi a gondozási műveleteket, melyet a gondozónő megfigyel. Harmadik- negyedik naptól a gondozónő fokozatosan veszi át a szülőtől a gyermekkel kapcsolatos teendőket.

A gyermek ébrenléti ideje alatt a szülő rövidebb- hosszabb ideig távozhat a csoportszobából. A gyermekkel megbeszélve hagyja el a csoportszobát, így tudatosítja a gyermekben, hogy nem hagyja itt, ezekből a kis szokásokból a gyermek megtanulja, hogy biztonságban érezheti magát. Az alvás jelenti a legnehezebb gondot, ezért a szülő még a második hét végéig is itt tartózkodik a bölcsődében az alvás ideje alatt, illetve az ébredés várható időpontjában.

A beszoktatás menetében figyelembe vesszük a gyermek otthoni szokásait is.

Budapest IV. ker. 3.sz. Bölcsőde
e-mail cím: aradibolcsode@ujpestibolcsik.hu
Részlegvezető: Kakulya Pálné
Cím: 1043 Bp. Aradi u.9.
Tel./Fax.: 389-0943