Loading color scheme

Bölcsődeismerkedő „Zsíroskenyér Parti” a Labdarúgó bölcsődében…

2010. augusztus 28-án hagyományteremtő szándékkal ismételtük meg az előző évben nagy sikert aratott szombat délelőtti bölcsődeismerkedő találkozást a felvételt nyert gyermekekkel és szüleikkel.
A szülőértekezleteken tolmácsolt meghívásokat az édesanyák és édesapák érdeklődő örömmel fogadták, elmondásuk szerint nagy izgalommal várták a Parti napját.

Vidám együttlét

Játékok közös felfedezése


Közös játékra, ismerkedésre, sok- sok kérdés feltevésére készültek a megjelentek.
Örömmel tapasztaltuk, hogy mindezekre meg is tudtuk adni a lehetőséget.

Ismerőssé válni

Együtt a családdal


A kellemes környezet bizalmat ébresztett, oldott, közvetlen hangulatban telt el az idő. Bátran kérdeztek az édesanyák, édesapák leginkább a napirendről, a kisgyermekek élelmezéséről, a beszoktatás folyamatáról. Kíváncsian várták válaszainkat, mi pedig legjobb tudásunk szerint igyekeztünk tájékoztatást adni.
Tíz óra körül zsíros kenyérrel és gyümölcslével kedveskedtünk, amiből szülők, gyermekek egyaránt fogyasztottak. A továbbiakban a gyermekek ismerkedtek egymással, környezetükkel. Az anyukák és apukák beszélgettek, újabb és újabb kérdésekkel fordultak a gondozónőkhöz és a bölcsődevezetőhöz. Mindenki számára hasznosan telt el a délelőtt. Úgy érezzük, ezután nagyobb bizalommal fordulnak felénk, bátrabban, nyugodtabban érkeznek közénk.,


Zsíroskenyér parti képekben

Játék anyai segítséggel

Jókedvvel gondozás közben

A finom zsíros kenyér

Örömteli érkezés

Érdeklődő beszélgetés

Első bölcsis tízórai

Bölcsődei élet a mindennapokban…

A gyermekek beszoktatása szeptembertől november elejéig tartott. A gyermekek száma hétről hétre gyarapodott, minden hétfőn újabb és újabb anyukák és gyermekek kezdték meg a bölcsődei életet. Az alapos felkészítés (szülőértekezletek, családlátogatások, bölcsődei találkozások) ellenére és a várakozásoknak megfelelően voltak nehezebb és még nehezebb pillanatok, úgy a gyermekeknek, mint az édesanyáknak. A gyermekek egyediek és megismételhetetlenek, így szinte minden adaptációs folyamat más és más örömöket és más nehézségeket hozott. A nevelő munkatársaink minden tudásukat és tapasztalataikat mozgósították, hogy a gyermekek elfogadják őket, és egyre jobban érezzék magukat nálunk.
A csoportok, a gyermekek hangulata napról napra változott, már október végén többségében bátran és saját gondozónőjével biztonságban vettek részt a bölcsődei fényképezésben.
A gondozás, fogmosás, etetés, altatás, pelenka csere pillanatai egyre bensőségesebbé és együttműködőbbé vált.

Nyugtató helyzetben

Egymásra figyelve

Mára már a gyermekek egyre vidámabban játszanak, és bizalmasabban fordulnak a bölcsődei munkatársakhoz. Ha hiányzik anya nyugodtan, és százszor kaphatnak igaz magyarázatot, nyugtatást, vigasztalást, ölelést.

Ölben könnyebb

A cumi és a szemlélődés is megnyugtató

A játék egyre élvezetesebb kortársaik között, az utánzás, az egymásra hangolódás örömteli pillanatai közös élmények sorozatává érik.

Érdekes ugyan azzal játszani

Tündivel együtt még jobb

Csoportban, de önálló tevékenységben

Az udvaron, a szobában a játék egyre vidámabb és kiegyensúlyozottabb. Az esős napokon a sószoba újabb élményekre ad lehetőséget.
Az első sószobai látogatást is fokozatos megismerkedtetéssel szerveztük.
A kezdeti meglepett szemlélődés után bátor és nyitottan érdeklődő érzékelési felfedezésekkel, aktív sóhomokozással, konstruálással telik el az a fél óra, melyet a gyerekek a sósszobában töltenek.
Lapátolnak, ásnak, vödörbe öntögetik, magasra halmozzák, túrják és formázzák a só-homokot. Kisautókkal lehet szállítani, kiborítani, markolóval kupacolni. A játéknak csak a képzelet szab határt. Ha valaki már szívesebben nézeget képeskönyvet, épít kockákból vagy zenél a hangeszközökkel, akkor gondozónőjével erre is van lehetősége. Az eddigi tapasztalatok szerint a homokozás varázsa, változatos tevékenysége leköti a gyermekek figyelmét a benn töltött idő alatt.

Felfedezni, felfedezni…

Mit is kezdjek ezzel a sóval?

A tevékeny, aktív együttlét legintenzívebb a gondozónőkkel. Az önállósodás feltételeinek megadásával, a nevelés eszközeinek, a bátorítás, támogatás, biztatás, figyelmes segítségadás alkalmazásával a gyerekek egyre bátrabban, ügyesebben vetkőznek, mosakodnak, fésülködnek, kanalazzák, a főzeléket vagy rakják helyére a játékokat.

Jó ha Reni segít

De van, hogy nincs kedv az öltözéshez

A tevékeny órák, az ebéd elfogyasztása után álmosan kerülnek az ágyba a gyermekek. Kezdetben volt, aki nehézen tudott elaludni a bölcsődében, de végül az elalvás is sikerül, ha a biztonságot adó gondozónő ott van a közelben. És a gondozónő mindig ott van.
A már jót alvó gyerekeket hamar a szabadban, a teraszon is pihentetjük. A szabadban altatás mélyebb, tüdőt, átlélegeztető alvást nyújt számukra.

A szobában, biztonságban

Napfényes októberi alvás a teraszon

Minden napi bölcsődei életünket színesítjük a különleges egyedi programokkal. Ezen az őszön a Kölyökidő Alapítvány munkatársaival közösen „mini táncházat”, zenés interaktív együtt játszást, éneklést, zenélést szerveztünk. A már beszokott és vidám gyermekek változatos, igényes zenei élményt és ismeretet nyújtó délelőttöt töltöttek el a bölcsődében.

Birtokba vették gyermekeink a sószobát!

A bölcsődei nevelés- gondozás egyik feladata az egészséges életmód megalapozása. Gyermekeink egészséges életvitelének kialakításához támogató módszereket és eszközöket már egész kicsi korban törekszünk alkalmazni, hiszen tudjuk, milyen nagy szerepe van a személyiség fejlődésében a kisgyermekkornak.
Bölcsődénkben hosszú évek óta kialakított alkotószobában 2010 szeptemberétől Sóker típusú Himalája-sószobát működtetünk. A sószobát alapos tervezés után, a Kicsi a Bors Alapítvány valamint az Újpesti Önkormányzat Civil Szervezetek támogatásával hoztuk létre.
A sószoba gyermekeink egészségét szolgálja, a prevenciót erősíti.
A Pakisztáni Himalája sótéglával burkolt falfelület, a só- homokozó és a sólámpák, és az ultrahangos-sóionizátor együttes alkalmazásával olyan tisztalevegőjű környezetet biztosítunk, melyben a gyerekek heti két alkalommal eltöltött 20-30 percben megőrizhetik az egészségüket, gyógyulhatnak úgy, hogy közben játszanak, fejlesztik kreativitásukat és újabb és újabb ismeretek birtokába jutnak.
Abban bízunk, hogy bölcsődéseink egészségesebbek lesznek, betegségeikből könnyebben és gyorsabban épülnek fel, és tovább csökken a hiányzások száma is.


1. Első találkozás a sóhomokozással.

2. A sófal felfedezése, érzékelése.

3. Játék közben a homokozóban.

Budapest IV. ker. 4.sz. Bölcsőde
e-mail cím: labdarugobolcsode@ujpestibolcsik.hu
Részlegvezető: Csiffáriné Richter Erika
Cím: 1047 Bp. Labdarúgó u. 24.
Tel./Fax.: 369-1740